2012. február 7., kedd

Lajka igaz története

Lajka kóbor kutyaként élt Moszkva utcáin, majd egy sintértelepre került. Itt két másik kistermetű keverék kutyával együtt választották ki arra a kiképzésre melynek végén a Szputnyik-2 műhold utasa lett.

Lajka életéről és haláláról a mai napig vitatkoznak a kutatók. A szovjet híradások szerint a Szputnyik-2 célja az volt, hogy például az űrbéli sugárzásról készítsen méréseket illetve, hogy a tudósok a műszerek értékei és a televíziós adás alapján gyűjtsenek adatokat a súlytalanságnak az élő szervezetre gyakorolt hatásáról. Egy másik elmélet szerint azonban szó sem volt kutatásról, a lényeg az volt, hogy a hidegháború idején a Szovjetunió küldjön elsőként élőlényt az űrbe. Ezt erősítik azok az állítások, melyek szerint mindössze három hét alatt kellett felkészíteni a kutyákat és megépíteni a műholdat, hogy még november 7-e előtt megtörténjen a kilövés.

Kutyakemény kiképzés
Lajkát két társával – Muszkával és Albinával – egyre kisebb ketrecekbe zárták, hogy szokták a bezártságot és a mozgásszegény életmódot. Ehhez hámot kaptak a kutyák, és leláncolták őket, hogy ülni, állni és feküdni tudjanak csupán. A kilövés során fellépő terhelést – hogy a kutyák pulzusa és vérnyomása hogyan reagál – centrifugatesztekkel szimulálták, és a várható zajokat is meg kellett szokniuk a kiválasztott kistermetű kutyusoknak.
A kiképzés annyira megviselte őket, hogy a hashajtó gyógyszerek ellenére sem tudtak vizelni és üríteni.

Elhallgatott állatkínzás?
A 20 napos trenírozás után 1957. november 3-án Lajka kutya elindult űrbéli utazására. Utasterében egy ventilátor kapcsolt be 15 celsius fok felett, és egy oxigéngenerátor gondoskodott a levegőről. Ételként egy hétre elegendő zselét, az esetleges bélsár és vizelet felfogására pedig egy zsákot kapott a fenekére.
Mondhatnánk, komoly karriert futott be, ám Lajka – a korabeli híresztelésektől eltérően – néhány órával a kilövés után szenvedések között pusztult el. Az orosz híradások arról szóltak, hogy mivel a műhold nem tér vissza a Földre, a több napi űrutazás után méreggel végeztek Lajkával. Ma már tudjuk, hogy a hevederekkel lekötözött kutyával a páni félelem és a kabinban uralkodó szörnyű hőség végzett.


Lajka követői:
► 1960. július 28-án Vostok űrhajóval kapcsolatos próbarepülést indítottak. A felrobbant űrhajó fedélzetén két kutya volt, Bars és Lisichka.
► Három hét múlva egy Szputnyik típusú űrhajóban két újabb kutyát lőttek ki. Bjelka és Sztrelka 40 egér, két patkány, rengeteg rovar és növény társaságában utazott a Föld körül (természetesen minden faj elzárva). Ők voltak az elsők, akik élve tértek vissza.
Sztrelka később világra hozott hat kölyökkutyát. Az egyiket a szovjet miniszterelnök Nyikita Hruscsov az amerikai elnök lányának, Caroline Kennedynek adta. Sztrelka és Bjelka testét kitömték. Belka egy vitrinben ül a Moszkvai Űrhajózási Múzeumban, Sztrelka pedig a múzeum nemzetközi utazó kiállításának része. Őket még sok kutya, majom, tengerimalac és más állatka követte a világ űrkutatási programjában mielőtt embereket küldtek az űrbe.

Felix a macska
1963. október 18-án járt az űrben az első macska, a fekete-fehér Félix.
Hazatérése után pár nappal egy másik kóbor macskát is űrtúrára küldtek, de ez az űrhajó felrobbant.

Az ember maga választ... ezek az állatok nem választhattak....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése