2015. március 29., vasárnap

Az én csillagszemű cicám
Azt hiszem, már tegnap elbúcsúzott tőlem. Úgy mint régen, belesimult az ölelésembe. Drága szép fejét a kezembe tette, és egy picit odanyomta, hogy  a fülecskéjénél vakarjam. Ezt mindig is imádta. Farkincája picit mozgott, és halkan, hogy szinte csak a lelkemmel hallottam, dorombolt. Többre már nem futotta gyenge kis testének.
Rám nézett a gyönyörű szép szemecskéjével, amiből az egyiket réges- rég kilőtték, és szinte egész életében csak fél szemmel láthatta a világot. És az Isten egy hónapja elvette  másikat is: a szürke hályog már nem engedte látni  az árnyakat sem. Csak a sötétség maradt.
Rám nézett, és szinte hallottam: Nézd, anya, mivé lettem!

3 hete szinte semmit nem eszik. A múlt heti infúziók még adtak némi reményt:  az aszpikot még lenyalogatta, ivott egy pár csepp tejecskét. Istenem, hogy imádta a tejcsit! Mellé ült, és csak lefetyelte, lefetyelte.
A főtt csirkemellből néhány falatot nagy nehezen beleerőltettem eddig, de ma már láttam, hogy rosszul volt egy picike falattól is.
Úgy tűnik a veséje teljesen feladta.

A fejecskéjét eláztatta a könnyem, és elmeséltem neki a legszebb mesét…arról, amikor megjelent a háznál éhesen. Mindennap, ugyanabban az órában. Amikor megmentettem….amikor megmentett.
Aztán később kiderült, mama már, és hozta a kölykeit is. Gazdit kerítettem nekik, de Cilike maradt. Mire észbe kaphattam, már megint babát várt, és a kutyaólban hozta őket a világra. Drága Topika vigyázott rájuk. Ezután már nem lett több kicsije, túlesett a műtéten. 15 éve ennek.
Az évek folyamán egyre bújósabb lett, és a szeretettel egyenes arányban nőtt a neveinek száma is. Először Ciluka, Culika majd Culka lett.
Két dolgot imádott mindig: a tejcsit és a fülsimit. És persze azt, amikor a fülsimi mellett keféltem a gyönyörű fekete bundácskáját.

Elmondtam neki, hogy mennyire szeretem. És milyen boldog lennék, ha velem maradna. De elmondtam neki, hogy mennyire fáj, hogy így látom. És ha menni akar, elengedem. De ne én hozzam meg a döntést….
Kértem, hogy várjon rám, ott, a hídnál. Várjon a többi drága babámmal együtt, akik már nincsenek itt….

Annyira fáj…. a halált is nehéz elfogadni…talán nem is lehet…de látni, hogy fogyott csonttá, bőrré az én gyönyörű babám…látni, hogy szenved… Annyira fáj, hogy a lelkem is kitépném..
És azt hiszem, nekem kell ismét meghoznom a döntést….
Holnap… ha az orvos is úgy látja…
Nem akarom, hogy tovább szenvedjen… de ezt a döntést én veszem a lelkemre. Ettől nincs borzalmasabb.

Talán ez az utolsó éjszakája itt, velem….

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése