2012. október 14., vasárnap

Fészek nélkül

Védett madár a gólya?

A történtek után kétségeim vannak.
Hosszú évek óta Hajdúszoboszlón a Tokay utca sarkán van egy kicsike fészek. Sikeresen költöttek benne, gyönyörű babákat neveltek a szülők.

Ebben az évben is megérkezett a gólya, várta már a párját.
Ez év ÁPRILISÁBAN azonban a fészket leverték, áttették a pár oszloppal amarrébb. Kérte ezt az ott lakó, mondván, hogy őt bizony zavarja a „magyar ember madara”.
Az új helyen lévő fészekbe raktak ugyan 2-3 gallyat, de korántsem annyit, amennyit kellett volna, ami talán a gólyákat építkezésre ösztönözte volna.
Ráadásul látszik a képen, olyan helyre került a fészek, ahol jóval több vezeték veszélyezteti a madarakat, mint eddigi helyükön.

Sok embert felháborított ez a környéken: ezzel az indokkal adott ki engedélyt a fészek áthelyezésére a Felügyelet?
Ezt az eleve hibás döntést a gólyák érkezése után, áprilisban kellett az EON-nak kivitelezni?
És a legfontosabb: mi lesz most a gólyákkal, akik ragaszkodnak sokéves otthonukhoz, nem értik, miért lettek elűzve.
Az MME fehér gólya adatbázisába is feltöltötték az eseményt azzal a segélykéréssel, hogy tegyenek valamit a gólyák érdekében.

A Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet tett ugyan ígéretet, hogy kivizsgálja az ügyet. De nem akkor kellett volna vizsgálódni, mielőtt kiadták az engedélyt?
Ezzel az indokkal akár minden fészket le lehetne ütni.
Ennyire nem számít, hogy sikeresen költ-e egy gólyapár? Csak egy statisztikai adat, vagy lesz valaki a hivatalban, aki úgy áll a dologhoz, ahogy azt gólya-és természetvédő lelkes amatőrök elvárnák: nemcsak az akták oldaláról, hanem szívvel is?
Ezen a helyen már akkor is fészkeltek, mikor tartó sem volt. Éppen azért raktak ki tartót, mert folyamatos költés volt itt.
Most az árvák építenék újra az otthont, raknák a gallyakat, fél lábbal az oszlopon állva.

A múlt hét végén az egyik gólyát megcsapta az áram: szerencsére, vissza tudott szállni a földről. Ez sem következett volna be, ha a fészek a helyén marad.
Egy fészekaljjal biztos, hogy kevesebb nő fel az idén.
Ez lenne Magyarországon a természetvédelem?
Talán ideje lenne átírni a dalt is:
„Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja...” ???????

(Eredeti bejegyzés:2011. május 17.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése